Nutriția se bazează pe faptul ca absorbția greșită a alimentelor cauzează degenerarea
țesuturilor, de aceea combinarea corecta a alimentelor este importanta pentru un metabolism aproape de perfecțiune. Exista câteva reguli de baza , care sunt general valabile.
Tratamente naturiste pentru diferite Afectiuni!
Nu trebuie sa fii strict cu tine, nu trebuie sa o dai în excese și nici sa devii foarte exagerat în ceea ce privește alimentația. Nu toi vor avea aceleași simptome dacă se alimentează incorect. Sigur, e important sa te hrănești în primul rând. Înfometarea înseamna boala, înfometarea poate fi un pas spre obezitate, deși pare paradoxal.
Înainte de toate, hai sa vedem cât durează aproximativ digestia alimentelor:
* 0 – 15 min. : apa
* 15 – 30 min. : sucuri din legume si fructe crude, majoritatea fructelor in stare cruda
* 40 min. – 2.5 ore : legumele crude, verdeturi, germeni si vlastari in stare cruda, avocado, legume gatite
* 1.5 – 4 ore: ulei, cereale, fasole, năut, linte, cartofi, legume amidonoase
* 2 – 4 ore: nuci, semințe crude
* 4 – 10 ore sau mai mult: diverse tipuri de carne, peste, crustacee, lactate procesate
Așadar, într-o ordine aleatorie haideți să vedem 14 reguli de baza în combinarea corecta a alimentelor:
1. Apa e importanta. Consuma cel putin 2,5 litri de apa zilnic, te va ajuta nu doar la digestie ci și la buna funcționare a întregului organism. Nu se bea apa niciodată în timpul mesei și nici imediat după masa, deoarece diluează sucurile gastrice și inhiba digestia.Desigur, senzația de sete necesită consum de apă. Vorbim de consumul a 2,5 litri de apa, nu alte lichide! Sucurile, oricât de naturale ar fi ele nu au același efect ca și apa. Aceste sucuri pot fi tratate ca alimente, chiar ca mese separate, nicidecum ca apa.
2. Fructele se consuma pe stomacul gol. Fructele conțin foarte multi nutrimenți necesari corpului, conțin vitamine și minerale indispensabile organismului. Se recomandă să fie consumate cu aproximativ 30 minute înaintea mesei sau la doua ore după masa. Zaharul, fructoza și dextroza inhiba secreția sucurilor gastrice.
3. Legumele fără amidon pot fi combinate cu orice alta grupa de alimente (carne, brânzeturi, nuci, semințe, grăsimi și uleiuri ) – fibrele alimentare din legume cresc senzația de sațietate așadar nu ezita sa asociezi o salata de crudități la alimentul preferat.
4. Legumele care conțin amidon nu se combina cu alimente bogate în proteine. Pentru digerarea legumelor și cerealelor sunt necesare enzime alcaline, pe când pentru digerarea proteinelor este necesar acidul clorhidric. Astfel, acesta va inhiba enzimele alcaline și legumele și cerealele vor fi ținute mai mult în stomac și vor intra în putrefacție și fermentație, producând astfel indigestii și balonări.
5. De evitat combinația a doua tipuri de proteina la aceeași masa. Spre exemplu carne și brânza sau carne și leguminoase.
6. Alimentele grase (unt, untura, uleiuri, slănină etc) nu se combina nici cu proteinele și nici cu alimentele bogate în amidon, exemplu cartoful. Alimentele grase se asociază corect doar cu vegetalele.
7. Fructele acide (citrice, mere, fructe de pădure) și cele dulci (banane, pere, mango ) nu se combina. De asemenea fructele acide se pot combina intre ele (spre ex portocale și grapefruit) dar cele dulci trebuie consumate un singur fel odată (spre exemplu se consuma doar banane).
8. Combinația intre carbohidrați (cartofi, paste, cereale, pâine, dulciuri, etc) și grăsimi (unt, șuncă, smântână) este interzisa. Nu trebuie eliminate aceste alimente, ci doar trebuie consumate la momente diferite.
9. Nu este recomandata combinația intre carbohidrați și proteine.
10. Combinația între proteine și grăsimi(nuci, semințe) este acceptata, uneori recomandata.
11. Alimentele bogate în amidon (pâine, cereale, cartofi, orez, paste ) se combina corect cu leguminoasele (fasole, mazăre, linte, năut).
12. Proteinele animale (carne, peste, oua, brânzeturi) se combina corect cu legumele sărace în amidon (spanac, roșii, castraveți, ardei, brocoli, varza etc). Proteinele animale nu se combina în niciun caz cu alimentele bogate în amidon ( friptura cu piure sau cartofi prăjiți, peste cu orez) și nici cu grăsimile deoarece va rezulta un bol alimentar indigest.
13. Nucile și alunele se consuma separat, necombinate, în cantități mici deoarece sunt alimente foarte calorice. Conțin
multe grăsimi esențiale și multi aminoacizi esențiali în stare simpla.
14. Nu combina foarte mule alimente.Nutriția se bazează pe faptul ca absorbția greșită a alimentelor cauzează degenerarea țesuturilor, de aceea combinarea corecta a alimentelor este importanta pentru un metabolism aproape de perfecțiune. Exista câteva reguli de baza , care sunt general valabile.
Nu trebuie sa fii strict cu tine, nu trebuie sa o dai în excese și nici sa devii foarte exagerat în ceea ce privește alimentația. Nu toi vor avea aceleași simptome dacă se alimentează incorect. Sigur, e important sa te hrănești în primul rând. Înfometarea înseamna boala, înfometarea poate fi un pas spre obezitate, deși pare paradoxal.
Înainte de toate, hai sa vedem cât durează aproximativ digestia alimentelor:
* 0 – 15 min. : apa
* 15 – 30 min. : sucuri din legume si fructe crude, majoritatea fructelor in stare cruda
* 40 min. – 2.5 ore : legumele crude, verdeturi, germeni si vlastari in stare cruda, avocado, legume gatite
* 1.5 – 4 ore: ulei, cereale, fasole, năut, linte, cartofi, legume amidonoase
* 2 – 4 ore: nuci, semințe crude
* 4 – 10 ore sau mai mult: diverse tipuri de carne, peste, crustacee, lactate procesate
Așadar, într-o ordine aleatorie haideți să vedem 14 reguli de baza în combinarea corecta a alimentelor:
1. Apa e importanta. Consuma cel putin 2,5 litri de apa zilnic, te va ajuta nu doar la digestie ci și la buna funcționare a întregului organism. Nu se bea apa niciodată în timpul mesei și nici imediat după masa, deoarece diluează sucurile gastrice și inhiba digestia.Desigur, senzația de sete necesită consum de apă. Vorbim de consumul a 2,5 litri de apa, nu alte lichide! Sucurile, oricât de naturale ar fi ele nu au același efect ca și apa. Aceste sucuri pot fi tratate ca alimente, chiar ca mese separate, nicidecum ca apa.
2. Fructele se consuma pe stomacul gol. Fructele conțin foarte multi nutrimenți necesari corpului, conțin vitamine și minerale indispensabile organismului. Se recomandă să fie consumate cu aproximativ 30 minute înaintea mesei sau la doua ore după masa. Zaharul, fructoza și dextroza inhiba secreția sucurilor gastrice.
3. Legumele fără amidon pot fi combinate cu orice alta grupa de alimente (carne, brânzeturi, nuci, semințe, grăsimi și uleiuri ) – fibrele alimentare din legume cresc senzația de sațietate așadar nu ezita sa asociezi o salata de crudități la alimentul preferat.
4. Legumele care conțin amidon nu se combina cu alimente bogate în proteine. Pentru digerarea legumelor și cerealelor sunt necesare enzime alcaline, pe când pentru digerarea proteinelor este necesar acidul clorhidric. Astfel, acesta va inhiba enzimele alcaline și legumele și cerealele vor fi ținute mai mult în stomac și vor intra în putrefacție și fermentație, producând astfel indigestii și balonări.
5. De evitat combinația a doua tipuri de proteina la aceeași masa. Spre exemplu carne și brânza sau carne și leguminoase.
6. Alimentele grase (unt, untura, uleiuri, slănină etc) nu se combina nici cu proteinele și nici cu alimentele bogate în amidon, exemplu cartoful. Alimentele grase se asociază corect doar cu vegetalele.
7. Fructele acide (citrice, mere, fructe de pădure) și cele dulci (banane, pere, mango ) nu se combina. De asemenea fructele acide se pot combina intre ele (spre ex portocale și grapefruit) dar cele dulci trebuie consumate un singur fel odată (spre exemplu se consuma doar banane).
8. Combinația intre carbohidrați (cartofi, paste, cereale, pâine, dulciuri, etc) și grăsimi (unt, șuncă, smântână) este interzisa. Nu trebuie eliminate aceste alimente, ci doar trebuie consumate la momente diferite.
9. Nu este recomandata combinația intre carbohidrați și proteine.
10. Combinația între proteine și grăsimi(nuci, semințe) este acceptata, uneori recomandata.
11. Alimentele bogate în amidon (pâine, cereale, cartofi, orez, paste ) se combina corect cu leguminoasele (fasole, mazăre, linte, năut).
12. Proteinele animale (carne, peste, oua, brânzeturi) se combina corect cu legumele sărace în amidon (spanac, roșii, castraveți, ardei, brocoli, varza etc). Proteinele animale nu se combina în niciun caz cu alimentele bogate în amidon ( friptura cu piure sau cartofi prăjiți, peste cu orez) și nici cu grăsimile deoarece va rezulta un bol alimentar indigest.
13. Nucile și alunele se consuma separat, necombinate, în cantități mici deoarece sunt alimente foarte calorice. Conțin
multe grăsimi esențiale și multi aminoacizi esențiali în stare simpla.
14. Nu combina foarte mule alimente.